Παράσταση του θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας στο θέατρο «Κλειώ»

Εργαστήρια θεάτρου «θέατρο εΦ»

Τα εργαστήρια θεάτρου της ομάδας «θέατρο εΦ», τα οποία περιλαμβάνουν παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων, ξεκινούν και δέχονται νέα μέλη κάθε Οκτώβρη. Υπάρχουν μαθήματα γνωριμίας που είναι δωρεάν και χωρίς καμία δέσμευση. Στα θεατρικά εργαστήρια μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, αφού για το συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς δεν είναι απαραίτητη κάποια γνώση ή προηγούμενη επαφή με το θέατρο. Τα μαθήματα επικεντρώνονται πρωταρχικά στο σώμα, στις δυνατότητες και τις ανάγκες του έξω από την καθημερινότητα και έπειτα στο κείμενο και τον αφηγηματικό λόγο. Τα εργαστήρια του «θέατρο εΦ» προσπαθούν πάντα να καταλήγουν στην δημιουργία ομάδων. Ο ηθοποιός μέσα σε μία ομάδα βρίσκει το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί από το μοτίβο της καθημερινής του συμπεριφοράς και να ανοιχτεί προς το εσωτερικό του, να αναζητήσει την ουσία του.


Υπεύθυνοι εργαστηρίων

Τμήμα ενηλίκων:
Γιωργής Σφυρής

Εφηβικό και παιδικό τμήμα:
Αρετή Μακρολειβαδίτη
Άννα Μαργαριτίδου

Πρόβα του εργαστηρίου στο χώρο του «θέατρο εΦ»

Παραστάσεις των εργαστηρίων

Στο τέλος κάθε έτους τα εργαστήρια παρουσιάζουν μία παράσταση στο χώρο του «θέατρο εΦ» ή σε άλλους χώρους της πόλης. Οι παραστάσεις έχουν πάντα καλλιτεχνικό χαρακτήρα και εμπλέκουν τους ηθοποιούς και τους θεατές με κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Το στάδιο αυτό του εργαστηρίου δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να έρθουν σε επικοινωνία με το κοινό της πόλης, να συνομιλήσουν μαζί του και να μοιραστούν την εμπειρία τους.


Εφηβικό εργαστήρι «θέατρο εΦ»

Ο «Μυθομανής Τσάρλι», η εφηβική ομάδα των εργαστηρίων του «θεάτρου εΦ» μετράει ήδη πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο φτιάχνει και μια παράσταση. Μα πρώτα απ' όλα εξερευνά, εκφράζεται, φτιάχνει ρόλους, χορεύει με όλο το σώμα, αφήνεται στην ομάδα και παίζει. Γιατί το θέατρο είναι παιχνίδι. Κάθε χρόνο ο «Μυθομανής Τσάρλι» υποδέχεται κι άλλα παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν το θέατρο με το δικό μας τρόπο.

Πρόβα του εφηβικού εργαστηρίου στο χώρο του «θέατρο εΦ»

Συχνές ερωτήσεις για τα εργαστήρια του «θεάτρου εΦ»

Τα εργαστήρια του «θεάτρου εΦ» ξεκινούν και δέχονται νέα μέλη κάθε Οκτώβρη. Για να ενταχθεί κάποιος σε αυτά αρκεί να δώσει τα στοιχεία του στον υπεύθυνο του εργαστηρίου. Δεν υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία εγγραφής. Γίνονται 2-4 ανοιχτά μαθήματα γνωριμίας από τα οποία ξεκινάει τη συμμετοχή του όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το εργαστήρι.
Συνήθως τα εργαστήρια δέχονται νέα μέλη μέχρι το Νοέμβρη ή Δεκέμβρη. Έπειτα το τμήμα κλείνει ώστε να μπορέσει μέσα από αυτό να δημιουργηθεί μία ομάδα ηθοποιών που θα αισθάνονται οικεία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την καθημερινή μας συμπεριφορά. Να μπορέσουμε να αφήσουμε την επιφάνεια και να αναζητήσουμε βαθύτερα και ουσιαστικότερα στοιχεία της ύπαρξης.
Όχι. Στα ανοιχτά μαθήματα γνωριμίας δεν υπάρχει καμία δέσμευση, ούτε οικονομική. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετέχει στα εργαστήρια της ομάδας μπορεί να δοκιμάσει τον τρόπο δουλειάς μας μέσα από τα μαθήματα γνωριμίας.
Κάθε μέλος των εργαστηρίων συνεισφέρει ένα οικονομικό ποσό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των εργαστηρίων, του χώρου και της ομάδας «θέατρο εΦ» και συνήθως είναι της τάξης των 50 ευρώ μηνιαίως. Ανάγκη της ομάδας είναι να επηρεάσει και να μεταφέρει τη γνώση και την εμπειρία της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια να παραμένουν τα εργαστήρια προσιτά.
Το μόνο που χρειάζεται είναι άνετα ρούχα (φόρμες) και διαθεσιμότητα στις οδηγίες του δασκάλου. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη επαφή με το θέατρο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, δεδομένου ότι παιδιά, έφηβοι και ενήλικες εντάσσονται στα αντίστοιχα τμήματα.
Στο τέλος κάθε έτους τα εργαστήρια παρουσιάζουν μία μικρή ή μεγάλη παράσταση στο χώρο του «θεάτρου εΦ» ή σε κάποιον άλλο χώρο της Θεσσαλονίκης. Το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση, καθώς φέρνει τους ηθοποιούς σε επικοινωνία με ένα σημαντικό συντελεστή της θεατρικής πράξης, το κοινό.
Στο τμήμα ενηλίκων διδάσκει ο Γιωργής Σφυρής, σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 9 χρόνια, έχοντας παρακολουθήσει εντατικά σεμινάρια σωματικού θεάτρου και τελειώσει τις κατευθύνσεις Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Στο παιδικό και εφηβικό τμήμα των εργαστηρίων διδάσκει η Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός, ειδικευμένη στο σωματικό θέατρο, απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.
Η παρακολούθηση των εργαστηρίων του «θεάτρου εΦ» μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις εξετάσεις των Δραματικών Σχολών και ιδιαίτερα στο δεύτερο στάδιο των εξετάσεων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καθώς και ιδιωτικών σχολών, όπου οι υποψήφιοι καλούνται να συμμετέχουν σε μία διαδικασία σεμιναριακών μαθημάτων. Ωστόσο προετοιμασία μονολόγων, που εξετάζονται στο πρώτο στάδιο, μπορεί να γίνει μόνο σε ιδιαίτερα μαθήματα εκτός εργαστηρίων.